luni, 29 august 2011

activitatea opţională- Freedom Writers

                                                      
      Un film impresionant cu şi despre oameni, societate şi valori morale. Discriminarea, rasismul sunt şi vor fi probleme pe care doar nişte vizionari le pot rezolva. Însă vizionar poate fi oricine doreşte să-şi depăşească actuala condiţie şi depune un efort susţinut în realizarea a ceea ce şi-a propus. Acest lucru fac şi elevii profesoarei Erin Gruwell, încurajaţi şi sustinuţi de aceasta. Dacă profesorii din ziua de azi ar lua câte puţin din ceea ce a reprezentat Erin Gruwell, sistemul de învăţământ nu ar mai fi ce este acum.
Întâlnim în film toate tipurile de violenţă, putem vedea concret factorii care au condus la comportamentul violent pe care îl dezvoltă elevii. Foarte bine este ilustrată însă indiferenţa adulţilor faţă de ceea ce se întâmplă prin rolul profesorului de engleză de la următorul ciclu. Un alt rol foarte bine interpretat este şi cel al doamnei Campbell, care a acceptat funcţia din comisie de dragul prestigiului, ea neimplicându-se ne fapt în nici un fel în integrarea acelor elevi, mai mult era chiar deranjată că Erin vroia să ia atitudine.

În film vedem un bun exemplu de "trezire" la realitate a elevilor. Profesoara nu a încercat nici o clipă să impună reguli acelor elevi; era perfect conştientă că spunându-le "nu e voie" nu ar fi rezolvat nimic, poate mai mult, ar fi ridicat mai sus zidul aflat între ei. În schimb ea a reuşit să le deschidă ochii, să îi facă să conştientizeze că problemele lor au rezolvare şi această rezolvare stă în mâinile lor.

Este admirabil să vezi cum forța unui singur om și dorința de a face bine poate salva sufletele inocente ale tinerilor rătăciți într-o lume sălbatică. Nu este o lecție numai pentru adolescenți ci mai ales pentru cei care au puterea de a schimba ceva.

Mai recomand de văzut: Dangerous Minds cu Michelle Pfeiffer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu